חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך להתגרש עם ילדים קטנים?

גירושין עם ילדים קטנים הם תהליכי גירושין מורכבים הדורשים התייחסות רבה לפרטים רבים. חלק מהפרטים נחשבים לגדולים כבר בעת הכנת הסכם הגירושין וחלקם קטנים בשלב המוקדם, אך כאלה שטיפול שגוי בהם ייצור בעתיד משברים גדולים. כאשר הילדים עדיין לא עצמאיים בענייני היום השוטפים, נדרשים ההורים המתגרשים, לשתף פעולה בצורה מאוד ברורה והדוקה בכל הקשור לגידולם. ככל שהילד יותר גדול ויכול לבצע יותר פעולות באופן עצמאי, כך יקל על ההורים להתנהל במציאות היום יומית לאחר הפרידה. 

מכאן שיש לשים דגש כבר במהלך הרכבת הסכם הגירושין, על השינויים הצפויים עם השנים ולהימנע מייצרת מנגנון אחיד שלא לוקח בחשבון את השינויים שלבטח יתרחשו. הדבר מורכב בעיקר כשהילדים בגיל הרך וכאשר להורים אין ניסיון קודם בגידול ילדים, אך דווקא במקרים אלו ישנה חשיבות קריטית ליצירת מנגנונים נכונים לגידול הילדים.

במסגרת ניהול תהליך גישור גירושין עם ילדים קטנים אני מציע להעלות לדיון את השאלות הבאות ולתת להן פתרונות יצירתיים ורבים ככל האפשר. רשימה זו הינה רשימה חלקית והיא יכולה להתרחב או להצטמצם בכל מקרה בהתאם לצורכי הילדים וההורים.

היבטים חשובים לעתיד הילדים

חינוך וגידול הילדים גירושין מחייבים את ההורים ליצור תוכנית הורות לשנים קדימה. בעצם במסגרת הגישור לגירושין, נדרשים ההורים לקבוע אדנים על פיהם הם יגדלו את ילדיהם. אילו מן אנשים רוצים ההורים שהילדים יהפכו להיות? מהם הערכים אשר יקנו ההורים לילדים? איך יתמודדו ההורים עם השינויים הצפויים לקרות בעתיד (בגיל ההתבגרות למשל). ילדים שהוריהם נפרדים בגיל צעיר נוטים לשכוח את התקופה בה ההורים התגוררו יחדיו אך הם ממשיכים ללמוד מהם מהי הורות טובה עד יומם האחרון. מכאן שיש צורך להפריד בין ההורות שחייבת להצליח לבין הזוגיות שנכשלה. היכולת להפריד בין השתיים יחד עם היכולת לנהל דיאלוג שוטף ולשתף פעולה בגידול הילדים, מבטיחים שהילדים יגדלו בצורה מיטבית ושלהורים תהיה היכולת להגשים את עצמם ואת רצונותיהם בצורה בטוחה וטובה לאחר הגירושין.

התנהלות כלכלית – הוצאות הילדים ובעיקר ההוצאה סביב הפעוטון הפרטי, הן גבוהות ומכבידות על כל זוג צעיר בישראל. כאשר מדובר בגירושין עם ילדים קטנים, הנטל נהיה גדול וכבד עוד יותר וההורים מוצאים את עצמם במצוקה כלכלית גדולה. על מנת ולמצוא פתרון למצוקה הכלכלית נדרשת יצירתיות רבה והרבה גמישות בזמני השהייה בשנים הראשונות. ככל שיימצאו המנגנונים שיאפשרו לשני ההורים לכלכל את עצמם ואת ילדיהם בכבוד בשני הבתים, כך יהיה קל יותר לכל המשפחה לצלוח את המשבר. מנגנונים נכונים הם כאלה ששומרים על הקשר המהותי של כל הורה עם הילד ותוך כדי כך, מאפשרים לשני ההורים לעבוד ולהשתכר כמיטב יכולתם. מנגנון אפשרי לדוגמא (כאשר ניתן) הוא מנגנון שמצמיד את זמני השהייה של ההורים לזמני העבודה שלהם. כך, כאשר הורה נדרש לעבוד שעות נוספות (רצוי בזמנים קבועים וידועים מראש), יהיו הילדים בחזקת ההורה האחר ולחלופין כאשר ההורה האחר הוא זה  שנדרש לעבוד שעות נוספות.

הסעות – מהי חלוקת האחריות בהסעת הילדים לחוגים, לבית הספר, לרופא, לחברים וכו’? כל עוד הילד לא יכול להיעזר בתחבורה ציבורית או להגיע לבדו בהליכה ממקום למקום, ההורים הם אלו שנדרשים להסיעו ברכבם. מה קורה כאשר יש כמה ילדים שצריכים להיות במספר מקומות שונים בו זמנית? איך במקרה שכזה יתנהלו ההורים ביניהם? ככל שיגובשו מנגנונים ברורים יותר כך יהיה קל יותר להורים להתנהל ולהימנע ממחלוקות ואי הבנות.

תקשורת מול מוסדות לימוד – כאשר הילדים גדולים הופכת התקשורת מול מוסדות הלימוד למינימלית והיא מתרחשת בעיקר סביב אירועים מיוחדים במהלך שנת הלימודים. כאשר הילדים קטנים נדרשת מעורבות יתר מההורים בכל הקשור להתנהלות הילד במוסד הלימודים (בעיקר פעוטון בגיל הרך וגן עירייה). הצורך לוודא שתמיד יש בגדים להחלפה, טיטולים, תחליף חלב לתינוקות, סנדוויץ’ לארוחת בוקר יחד עם אין ספור התקלות שנדרשים ההורים לפתור ברגע האחרון כי יש פעילות מיוחדת בגן, מחייבים חלוקת תפקידים מאוד ברורה ולקיחת אחריות של שני ההורים, על מנת לוודא שהדברים לא נופלים בין הכיסאות. במסגרת גישור גירושין עם ילדים קטנים רצוי להגיע להסכמה ששני ההורים יהיו מכותבים להודעות הנשלחות ממוסדות הלימודים ומגופים חיצוניים אחרים, על מנת וגם אם האחריות מונחת על כתפיו של אחד, ההורה האחר יוכל לתמוך ולהיות לעזר לעת הצורך. מעורבות מסוג זה גם מונעת תחושות של חוסר שיתוף פעולה וחוסר הערכה אצל ההורה שלקח על עצמו את הניהול השוטף.

× מענה מיידי מהבוט שלנו