חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מתגרשים ומתגלשים אל מתחת לקו העוני: על הקשר בין גירושין ועוני

דוח העוני שפורסם לאחרונה חושף לא רק את כמות המשפחות הישראליות שמתחת לקו העוני אלא גם את העובדה ש25% מהמשפחות החד הוריות בישראל הן משפחות החיות מתחת לקו העוני. מתוך כלל המשפחות החד הוריות באוכלוסייה 65% הן משפחות שההורים בהם התגרשו.  מכך ניתן להסיק שרוב גדול מהמשפחות החד הוריות החיות מתחת לקו העוני הן משפחות גרושות. מאחר ובקרב הציבור הערבי והחרדי גירושין אינם נפוצים, אפשר להבין שמרבית המשפחות הגרושות אשר חיות מתחת לקו העוני, הן משפחות הנמנות עם הציבור החילוני, המסורתי והדתי לאומי.

נשאלת השאלה מדוע כל כך הרבה משפחות שבעבר חיו ברמת חיים סבירה, התדרדרו אל מתחת לקו העוני לאחר הגירושין? התשובה לכך היא טעות אחת שעשו המתגרשים בתחילת הדרך, והיא זו שהובילה אותם בבטחה אל מקומם מתחת לקו העוני. אותה טעות היא הבחירה הלא נכונה שעשו כאשר בחרו בתחילת הדרך באיזו דרך להתגרש. 

תסריט הגירושין השכיח בישראל הוא שאחד מבני הזוג מחליט להתגרש ולאחר שהוא/היא גולש באתרי אינטרנט שיווקיים למיניהם, הוא פונה לעורך דין שייצגו מול הצד השני. במקרה שכך מתחיל הליך הגירושין, נוצר מראש קיבעון תהליכי, הקובע שמעתה ואילך יתנהל השיח בין הצדדים בצורה של שיח משפטי בבתי המשפט. זאת גם תוך התעלמות מההיבטים הרגשיים של הגירושין שחווים הצדדים וילדיהם. 

כאשר מוגשת תביעת הגירושין בהפתעה (בהתאם לעצות שניתנו לצד היוזם קודם לכן), מרגיש הצד שמקבל את ההודעה שעולמו חרב אליו. בנוסף לכאב הרב מהידיעה שמשפחתו מתפרקת, מתקשה הצד השני להתמודד רגשית מאחר ובן זוגו, שהיה הכותל שלו לדמעות והחבר הטוב ביותר שלו, הפך בין לילה לאויב הגדול ביותר שלו. על כן הוא מרגיש שאין לו ברירה והוא נגרר בעצמו למלחמה. מאחר והצעד הראשון במלחמה הוא צעד משפטי, כך באופן טבעי יהיה הצעד הראשון שהוא יעשה, צעד משפטי בחזרה. וכך צעד מוביל לעוד צעד ומבלי לשים לב הצדדים מאבדים שליטה על חייהם ועל ניהול הכלכלה המשפחתית שלהם.

למלחמת הגירושין משמעות כלכלית כבדה לשני הצדדים. מדובר בעלות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים שיוציא כל אחד מהצדדים במסגרת הליך הגירושין. העלויות הן ברובן בעבור שכר הטרחה לעורכי הדין, לתשלום אגרות בית משפט ועבור תשלומים ליועצים ולחוקרים בהתאם לצורך.

במקביל לניהול הליך הגירושין היקר בבתי המשפט, צריכים ההורים להתנהל באופן שוטף כאילו דבר אינו קורה. שני הצדדים צריכים עדיין לשלם שכר דירה או משכנתא. שניהם צריכים לשלם עבור הוצאות הבית והכלכלה. ושניהם צריכים לשלם עבור הוצאות הילדים המשותפים. ברם בנוסף לעלות הכפולה של הוצאות המחייה בבתי ההורים, צצות עלויות חדשות הנובעות מעצם הגירושין. ככל שהגירושין קשים וכואבים יותר להורים, כך לילדים קשה יותר להתמודד רגשית והם זקוקים לעזרה נוספת. עזרה זו יכולה לבוא בין היתר בצורה של שיעורים פרטיים וטיפולים נפשיים ורגשיים שונים. לכל אלו יש עלות גדולה שיוזמי הגירושין לא לוקחים בחשבון בתחילת הדרך.

משפחה ממעמד הביניים ששני ההורים בה משתכרים שכר ממוצע ואף גבוה מכך, אשר נכנסת לתוך הליכי גירושין מלחמתיים בבית המשפט, מנסה ככל שביכולתה לשמור על רמת החיים אליה התרגלו בני המשפחה לפני הגירושין. הוצאות המשפט יחד עם הוצאות הכלכלה המוכפלות וההוצאות החדשות על הילדים, מובילות לכך ששני ההורים מושכים את חסכונותיהם ומשכורתם איננה מספיקה עוד לניהול משק בית תקין. במידה ותוך זמן קצר לא יסתיימו הליכי הגירושין, צפויה רמת החיים  של ההורים והילדים לרדת משמעותית תוך חודשים ספורים. מכאן הדרך לכניסה לסטטיסטיקת המשפחות החד הוריות שמתחת לקו העוני קצרה.

ילדים עניים סובלים יותר מהגירושין

מחקר שפורסם לאחרונה בארצות הברית קבע שבנוסף לקושי הטבעי שחווים הילדים מהליכי הגירושין הקשים של הוריהם, במשפחות בהן להורים אין יכולת כלכלית לספק את הצרכים המיוחדים של הילדים בעקבות הגירושין, משך הזמן הדרוש לילדים לצורך התאוששות מהגירושין, ארוך בהרבה מאשר במשפחות אמידות בהן ההורים מצליחים לממן תמיכה נוספת לילדים. משמעות הדבר היא שגירושין במשפחות הנמצאות מתחת לקו העוני או שירודות אל מתחת לקו העוני לאחר הגירושין, גורמים לפגיעה גדולה בילדים עוד יותר מאשר אצל משפחות אמידות. מצוקה זו של הילד עלולה לקבע אצלו דפוסי חשיבה שליליים ולקבע את עתידו כעני וכחסר יכולת התמודדות עם החיים בחברה המערבית.

גירושין ועוני
גירושין ועוני

בנוסף לכך קבע המחקר שאהבה ותמיכה הן הדרך הטובה ביותר לרפא את הילד ממשבר הגירושין של הוריו. ילד גירושין שהוריו נאלצים להתמודד מדי יום עם שאלות קיומיות של הישרדות כלכלית, לא מקבל מספיק תמיכה והבנה מהוריו וכתוצאה מכך מצבו מתדרדר עוד יותר. כתוצאה מכך ההורים שרואים את ילדיהם סובלים מפתחים תסכול רב יותר אשר באופן טבעי יוצא כנגד ההורה האחר ולכן מלחמת הגירושין לא מסתיימת גם במשך שנים רבות.

אז הנה בקצרה המסלול הקצר לחיים מתחת לקו העוני- שני הורים מתגרשים. מוביל למלחמת גירושין. שמובילה לכך שהצדדים מוציאים עשרות ומאות אלפי שקלים על הליכים משפטיים. כתוצאה מכך לא נשאר מספיק כסף לחיי היום יום. במקביל הילדים נקלעים למשבר ולהורים אין כסף לממן טיפול נפשי ולתת תמיכה לילדים בנוסף למאבק ההישרדות הקיומי שלהם. כתוצאה מכך ההורים נאלצים לעבוד יותר ולהיות פחות עם ילדיהם. כתוצאה מכך מצבם של הילדים מחמיר וההורים מתוסכלים יותר. הכעס יוצא על הצד השני. מלחמת הגירושין לא נגמרת.

איך אפשר למנוע את הירידה אל מתחת לקו העוני

על מנת ולהימנע מקריסה כלכלית בעקבות גירושין צריך להחליט בשלב הראשון של הגירושין שבכל מקרה המלחמה בין ההורים לא תצא מכלל שליטה ולא תתדרדר לכדי מלחמת גירושין. חשוב לקבוע כבר בראשית הדרך שהדרך לפתרון תהיה רק גירושין בהסכמה ולא בכפייה של צד אחד על השני. על מנת ולהצליח בהחלטה צריכים ההורים לפעול בשיתוף פעולה ובתקשורת כנה ופתוחה ביניהם. נכון, זה לא קל ולעיתים נראה כבלתי אפשרי, אך זהו הפתרון הקל ביותר לעומת האופציות האחרות. במקרים בהם ההורים לא מצליחים לנהל את השיח ביניהם בצורה טובה הם יכולים להיעזר במגשר שיידע לסנן את המילים הקשות ולתת תשובות לרצונות ולצרכים החשובים לשני הצדדים ולילדיהם. גירושין בהליך גישור גירושין יובילו גם לחיסכון כספי ניכר וימנעו מההורים את בזבוז כל משאביהם הכלכליים.

 

נדב נישרי, מגשר מומחה בגישור גירושין וחבר לשכת המגשרים בישראל

 

× מענה מיידי מהבוט שלנו